Träfiber var förstahandsvalet.
Under 2007 köpte inrednings- och livsstilbloggaren Katja Rinkinen och hennes man en 100-årig stationsbyggnad. Syftet var att bygga om den till bostad. Träfiber blev det naturliga valet för golv och väggar.
Parola tågstation i Hattula i Finland stod färdig redan 1920 och var i drift fram till 1987. Därefter användes den under en period som bas för att styra bommen som stoppade korsande trafik. Stationshuset stod tomt i 10 år. 2007 kom det ut på marknaden och Katja och hennes man kände direkt att detta ställe måste de bara köpa. Planen var att totalrenovera byggnaden och göra det till sitt nya hem. Paret vann budgivningen och fick tillträde till huset på våren 2008. Sedan följde flera år av restaurering som gav dem både arbete och rekreation.
Förutom att vara frilansjournalist så arbetar både Katja och hennes man som fotografer. Därför har de behov av en stor arbetsyta för både fotografering och diverse byggprojekt. Paret planerar även att i framtiden starta en inredningsfirma.
Första gången som Katja fick upp ögonen för träfiberisolering från Hunton var på en byggmässa där hon fick höra om alla goda egenskaper och fördelar.
Träfiberisolering är formbeständigt och ”faller” därför inte samman. Nyckelingrediensen kommer från träproduktion. Det är med andra ord inte som i fallet med cellolusaisolering nödvändigt att först göra tidningspapper. Efter att vi fått reda på alla fördelarna med träfiberisolering var det ingen tvekan om vad vi skulle isolera med, säger Katja.
Stationshuset är sedan förr isolerat med torv, vilket var vanligt vid tidpunkten för när huset byggdes. Det var en tid då man i Finland gick över från att bygga med plankor istället för stockar. Merparten av den gamla isoleringen var intakt och kunde därför ligga kvar, bortsett från ett rum där torven i golvet hade ruttnat.
I november 2017 fick Katja och hennes man hjälp med att tilläggsisolera sitt hus av företaget Ekoeriste. De isolerade vinden, samt golv och väggar i flera rum genom att blåsa in lös träfiber. Mest isolering lades på vinden där de blåste in ca 65 kubikmeter, och spreds ut i ett 25 cm tjockt lager ovanpå den gamla torvisoleringen.
Eftersom den mesta värmen försvann genom taket prioriterade vi vinden och inte att göra något med ytterväggarna. Resultatet är att innetemperaturen har stigit med flera grader. Tidigare var innetemperaturen på vintern bara 15 plusgrader, men nu håller sig temperaturen runt 20 grader, samtidigt som elförbrukningen har blivit lägre, säger Katja.
Arbetet med att blåsa in isoleringen tog inte lång tid för hantverkarna, och ägarna till stationshuset behövde bara titta på. Varje rum blev klart på ca 10–15 minuter medan vinden tog ca 2 timmar att isolera.
Att lägga träfiberisolering ovanpå den gamla torvisoleringen har gjort huset varmt och ombonat på vintern, men också svalt och skönt på sommaren. Dessutom har rummen där vi isolerade golven blivit helt fria från golvdrag. Det är en stor skillnad mot tidigare, avslutar Katja.