Bättre hus med träfiber
Snickaren Thomas använde Nativo® Träfiberisolering i sitt hus från 1870 och är övertygad. – Jag tror att träfiber förlänger husets livstid.
Snickaren Thomas använde Nativo® Träfiberisolering i sitt hus från 1870 och är övertygad. – Jag tror att träfiber förlänger husets livstid.
Fritt och luftigt på en skogsklädd slutting mot en å i Kviteseid i Telemark i Norge ligger den lilla bondgården som Thomas Sandvik Jakobsen har renoverat från grunden. Den branta gräsvallen framför huset används för foderproduktion, men den är också inhägnad. I fjol höll staketet grisarna på insidan och i år ska det hålla rådjur och älgar på utsidan. Här ska det bli en äppelodling som ger både must och mos. Nio höns täcker behovet av ägg.
Thomas och hans fru Liv lever traditionellt och nära naturen efter det att de lämnade stadslivet och inledde sitt renoveringsprojekt för fem år sedan. Vid sidan av sitt jobb som snickare har renoveringen tagit mycket tid, Thomas tar inga genvägar. De behåller så mycket som möjligt av den gamla timrade stommen.
– Innan oss hade ingen bott här på närmare 30 år. Huset byggdes 1870 med virke och råmaterial som hämtats från skogarna i närheten. Därför kändes det både tryggt och rätt att använda Nativo® Träfiberisolering. Det beter sig på samma sätt som det 150-åriga virket och materialen fungerar utmärkt tillsammans, säger Thomas.
Efter att ha arbetat med att renovering av skyddsvärda hus har Thomas börjat studera byggnadsvård. Ända sedan han var barn har han fascinerats av gamla sätt att bygga. En fascination som har förstärkts när han sprungit på gamla huslämningar i skogen där bara grunden finns kvar.
– Med denna placering kan det tänkas att även vår lilla gård en gång kommer att tas över av naturen. Då känns det bra att veta att vi inte tillfört några material som inte hör hemma här, säger han.
Tillsammans når han och Liv ut till tiotusentals på Instagram via @livslyst och @thomasbygningsmann. Livs konto handlar om insidan av huset och Thomas om bärande konstruktioner och utsidan.
Vid renovering av gamla och skyddsvärda hus så återskapas så mycket som möjligt när något behöver bytas ut. Allt för att det ska bli så genuint som det går.
– Det jag gillar med gamla hus är hur äkta de är – och rena. När jag arbetar med att kopiera exempelvis en vindskiva, då gör jag det som man gjorde förr, med skrubbning, hyvling för hand och profilering av brädan. Att föra vidare de metoder som de duktigaste hantverkarna kom på för flera hundra år sedan är inspirerande.
Under många år har Thomas använt träfiberisolering hos sina kunder. Av flera orsaker var valet enkelt då han skulle isolera sitt eget hus.
– Formstabiliteten är mycket bra. När jag lägger fem centimeter tjocka skivor utanpå timmerstockarna, är det viktigt att de inte sätter sig.
Detta är särskilt viktigt när man bor i huset samtidigt som renoveringen pågår.
När nu Hunton har flyttat hem fabriken till Norge ser Thomas flera fördelar.
– En annan sak som är viktig för mig är att produkterna är tillverkade i Norge av lokala råmaterial, eftersom det ger en bonus i form av kortare transporter.
Fortfarande är det många som inte har upptäckt träfiberisolering, men Thomas tror att det bara är en tidsfråga innan fler gör det, både proffs och privatpersoner. För sex år sen fick han själv sin första erfarenhet genom en kund som ville ha träfiber.
– Det gick då upp för mig hur bra denna produkt är. Jag tror att så snart en hantverkare får testa det, så kommer de gå över till träfiberisolering. Då får kunderna bättre hus, vare sig de är nya eller gamla, avslutar Thomas.