Efterisolerade stadshuset med träfiber

Arkitekten Mikael Krøll föredrar byggmaterial av trä. Därför rekommenderar han alla sina kunder att använda träfiberisolering.

Mikael Krøll – arkitekt

Mikael Krøll arbetar som arkitekt och vd för den internationella arkitektbyrån Atrium Architects i Helsingør i Danmark. Arkitektbyrån arbetar mestadels mot privat sektor, men har även flera projekt inom offentlig sektor. De flesta uppdragen handlar om renovering av gamla byggnader men de gör även en del nyproduktioner.

Efterisolerade stadshuset med träfiberisolering

2015 var första gången som Mikael kom i kontakt med träfiberisolering. Arkitektbyrån fick uppdraget att på ett  ansvarigt sätt renovera och tilläggsisolera Helsingørs stadshus från 1852. För att ta reda på olika typer av isoleringsmaterial, kontaktade de Huntons dotterbolag Dansk Træfiberisolering (DTI). Detta fick dem att öppna ögonen.

Fördelen med träfiberisolering är att materialet är hygroskopiskt, förklarar Mikael.

Träfiberisolering kan anvendes med en fuktadaptiv ångbroms med variabelt ångmotstand. Ångbrämsen ser även till att fukt kan torka upp inne i rummetoch kommer därmed att bidra till en snabbare upptorkning av oönskad överskottsfukt. 

Vi blev övertygade och kombinerat med de egna erfarenheter vi fick i samband med renoveringen av rådhuset gör att vi nu rekommenderar träfiberisolering till alla våra kunder, säger arkitekten.

Ställer sitt hopp till den yngre generationen

Förutom till Helsingør och flera andra danska kommuner, har arkitektbyrån även internationella kontakter som efterfrågar deras kunskap om byggmaterial. I Danmark har Mikael noterat att det är personer under 40 år som är de stora förespråkarna.